globe                  
                             Globetrotters

Copyright ©  and Webdesign 2011 J.J.V.

Home

Omhoog

2011

kort op stap in NL

carnaval

Weekenden Belgie

Rhodos

Pinksteren Kalkar

Polen

Reunie KCK

Moezel

Harz
Nederland                          Kort op stap in Nederland

 

                                                  Alkmaar 

zaterdag 8 januari 2011:
We vertrekken op tijd. Pap en mam gaan een weekje naar Egypte en wij brengen ze naar Schiphol. Om 11 uur hebben we ze al netjes bij de paspoortcontrole afgezet en nagezwaaid en rijden we alweer verder naar Alkmaar. Voor 12 uur staan we met de auto voor hotel Palatijn, waar we een kamer hebben geboekt. We kunnen pas na 2 uur naar de kamer en gaan lopend (ongeveer tweeënhalve kilometer) naar het centrum. Alkmaar is een mooie historische stad met mooie plekjes, die het bekijken Alkmaarwaard zijn. Over een van de bruggetjes aan de oude gracht komen we in het centrum. We vallen met de neus in de boter, want het is overal opruiming. Het is jammer genoeg een regenachtige dag. Vooral 's morgens valt er af en toe een bui. De Laat heeft tal van gezellige winkeltjes, die je verder nergens in Nederland tegenkomt. Deze straat loopt van de Bierkade naar de grote kerk, waar ook markt in de buurt is. Door de Langestraat lopen we winkelend weer terug. Tussen deze twee grotere straten bevinden zich allerlei kleine straatjes, die ook vol met winkeltjes zitten. Helaas komen we tijd te kort, omdat we veel winkeltjes een bezoek brengen en met een aantal koopjes uiteindelijk de deur uit gaan. 's Middags wordt het iets droger en we brengen het Waaggebouw een bezoek. Op het grote plein voor het waaggebouw wordt 's zomers (van april tot september) op vrijdagochtend de kaasmarkt gehouden. We missen de tijd om alle leuke plekjes, die er zijn een bezoek te brengen. We moeten duidelijk nog een keertje terug komen. Rond half 6 zijn wij weer bij het hotel, waar we de sleutel van onze kamer krijgen. De kamer is mooi ruim, er is een apart keukentje en een ruime badkamer. Tegen half 7 lopen we naar het ziekenhuis, waar we Joop, die daar al een week of 8 verblijft een bezoek brengen. We maken kennis met zijn vrouw, die we nog nooit hebben ontmoet, omdat Joop altijd alleen op wintersport gaat. Lida is een aardige vrouw en we kletsen gezellig met elkaar. Als het bezoekuur voorbij is, lopen we weer terug naar ons hotel, waar we vragen hoe laat we gebruik kunnen maken van de sauna. Er blijkt niemand te zijn en we kunnen er gelijk in. We brengen onze spullen naar boven en komen weer naar beneden en gaan naar de sauna. Ook deze ziet er goed uit. Er is een sauna, een Turks stoombad, een infrarood cabine en 2 bubbelbaden. Er zijn verder geen mensen en we maken overal uitgebreid gebruik van. Na meer dan een uur gaan we weer naar onze kamer , waar we nog even lezen, tv kijken en gaan slapen.
Zondag 9 januari:
We staan op en gaan beneden ontbijten. Het is al best druk in de ontbijtzaal. Er is van alles, lekkere croissantjes, verse harde broodjes, allerlei soorten beleg, scrambled eggs, vers geperste sinaasappelsap, noem het maar op. We laten het ons goed smaken en gaan daarna weer naar onze kamer. Rond 22 uur vertrekken we uit het hotel. De zon schijnt vandaag en we rijden naar Bergen aan Zee. We parkeren de auto en maken een strandwandeling. Het is jammer dat Tommie niet mee kon, want die zou hier erg van genieten. Het is best druk op het strand. Na onze wandeling rijden via de kust verder. Bij Egmond is een wielerwedstrijd, waardoor het druk is met verkeer en mensen. We pakken verderop de snelweg naar huis.

afscheid nemen van Gea

                                                                     Alkmaar 

Zaterdag 19 februari:
Ook vandaag moeAlkmaar de Waagten we weer naar schiphol. Dit keer om Gea weg te brengen, die een jaar naar Australië gaat om te backpacken. Vandaag duurt het langer, voordat we door kunnen rijden, omdat Gea niet direct kan inchekken. We zitten gezellig op een bankje te wachten. Nog even en dan zien we haar een jaar niet meer. Nadat ze uiteindelijk in heeft gecheckt, lopen we met haar mee naar de pascontrole, nemen afscheid en zwaaien tot we haar niet meer zien. Daarna rijden we weer door naar Alkmaar, naar hotel Palatijn, waar het ons vorige keer zo goed is bevallen. We gaan weer lopend de stad in en ook nu is de uitverkoop nog gaande. Het weer is nu een stuk mooier dan de vorige keer en nu gaande oude gebouwen in het centrum beter bekijken. Ook de kleine tussensZaanse Schanstraatjes lopen we dit keer door. We bekijken het waaggebouw en de grachten. Na 5 uur eten we wat in een restaurantje en daarna zoeken we ons hotel weer op. We brengen de sauna weer een bezoek. Dit keer zijn er nog 4 mensen aanwezig. Om 8 uur gaan we bij Joop en Lida op bezoek. Joop is ondertussen uit het ziekenhuis ontslagen en is al een stuk opgeknapt. Rond 11 uur zijn we weer terug in het hotel.molen aan de Zaanse Schans

Zondag 20 febr.:
Na het uitgebreide ontbijt rijden we naar de Zaansche Schans. Je krijgt hier een indruk van hoe het vroeger was in deze streek. Oude ambachten, winkeltjes en de molens en de karakteristieke huizen bepalenhet beeld langs de rivier de Zaan. We parkeren de auto en lopen langs de molens. Ook brengen we een bezoek aan de kaasmakerij, eerste winkel van Albert Heijn, een tingieterij en een klompenmakerij. Het waait nu een stuk harder dan gisteren. Nadat we alles bekeken hebben rijden we verder naar huis.

 

                                                                                   

 

                                                                                    Almere              

Zaterdag 2 april:
Het water van de camper hebben we vrijdag al gevuld, zodat we vanmorgen direct kunnen vertrekken. We rijden met de camper naar Almere, waar we eerst een bezoekje brengen aan HORDO, waar we onze camper hebben gekocht. We krijgen eeAlmere havenrst een lekker kopje koffie en daarna krijgen we de nieuwe strip, voor ons keukenraam, omdat die op een paar plaatsen gebroken was. We rijden vervolgens door naar Almere-haven, waar een camperplaats is. Almere heeft meerdere stadskernen en ligt in de Flevopolder. Almere-haven is het oudste deel van Almere. Hier op de camperplek sta je gelijk bij de sluis aan de haven, waar een gezellige bedrijvigheid heerst. We melden ons bij de havenmeester, zoals op het bordje staat en Tommie krijgt een lekker hondekoekje. Aan de kade zijn allerlei eettentjes en cafeetjes. Daarachter ligt gelijk het centrum met winkels. Vandaag is het een mooie zonnige dag. Het is meer dan 20 °C. Voor het eerst loopt iedereen met korte mouwen en zonder jas buiten. We bekijken alle winkels en genieten op een terrasje van een lekker ijsje. Daarna lopen we met Tommie over de dijk langs het Gooimeer. Er zeilen een aantal zeilbootjes over het meer. Hier aan de waterkant staat een behoorlijke wind. Als we een poosje later de andere kant op wandelen, komen we langs een strandje voordat we ook awandelen langs het Gooimeeran die kant bij het Gooimeer komen. Op de terrasjes aan de sluiskade zit het vol met mensen. Ik ga nog wat lezen op een bankje in het zonnetje, terwijl Rex een uiltje knapt. Tegen half 6 kook ik en als dat klaar is eten we gezellig in de camper. Tegen half 8, als ik weer in het zonnetje zit, wordt het frisser en om 8 uur is het zonnetje helemaal achter de gebouwen verdwenen. Het is nog steeds druk op de parkeerplaats en in de eettentjes. Op een gegeven moment horen we vuurwerk. Een paar mensen zijn wat vuurpijlen bij het water aan het afsteken. We kijken even en gaan niet al te laat naar bed.

Zondag 3 april:
Als we voor 10 uur wakker worden, is het nog heel stil. Twee steppende vrouwen, een joggeren een vrachtwagen van de VOMAR, die ook op zondag open is, komen langs. De havenmeester is alweer present. Nadat Rex Tommie heeft uitgelaten, eten we een broodje. Het is vandaag een bewolkte dag. Heel anders dan gisteren. Vannacht heeft het af en toe een klein beetje geregend. De zon zullen we niet zien. Rond half 1 vertrekken we uit Almere. Onderweg tanken we en eten we een broodje. Vanmiddag moeten we niet al te laat in Oss zijn, want de tennisvereniging opent het door leden opgeknapte clubgebouw en er is open dag bij sportschool Cidjero van Cil en Roel. Met de camper gaan we langs beide activiteiten en daarna gaan we met een volgegeten buikje weer naar huis.

 

                                                             VlaardingenVlaardingen Oude Haven

Zaterdag 21 mei:
We rijden na het ontbijt van huis weg. Gisteren hebben we het water al gevuld en de camper van voren afgespoten. Hij staat onder de bomen en dfonteinat brengt de nodige rotzooi met zich mee. We rijden via Den Bosch en Zaltbommel naar de afslag van de A15, die ons via Gorinchem naar Rotterdam leidt. Daarna verder naar Vlaardingen, waar we de camperplaats zonder enige moeite vinden. We staan hier vlak naast de sluis, net naast de spoorbrug en lopen eerst met Tommie langs de Oude Haven. Aan de ene kant van het water liggen allemaal jachtjes en aan de andere kant, de stadskant liggen oude boten, met borden ervoor over hun geschiedenis. Vlaardingen is van oudshbloemen om op te etener de haringstad van Nederland. Verder werd hier ook veel andere vis gevangen. Dat is echter nu verleden tijd. We zien een vistent aan het eind van de haven en besluiten zo vis te eten. Rex gaat vis eten en ik bak aardappeltjes in de camper. Als Rex weer terug is, eten we het allemaal lekker op. Daarna lopen we met zijnOude Haven tweeën de stad in. Vlaardingen heeft een gezellig oud centrum met een kerk met een soort brink erom heen. Er zijn leuke winkelstraatjes, een met allemaal kleine winkeltjes en een met grotere winkels. Verder is het ook nog markt. We kopen bloemen voor Richard en Helga en doen daarna nog boodschappen in een supermarkt en lopen weer terug naar de camper. Tommie ligt lekker te slapen in zijn mandje als we terug komen. We gaan in het zonnetje buiten zitten en lezen wat. Af en toe (rond de twee keer in het uur) komen er van 2 kanten trbij de kerkeinen langs. Dan gaat het spoor al rinkelend dicht en rijden de sprinters rustig voorbij. Op zich maakt de spoorwegovergang meer lawaai dan de treinen.  Het duurt niet zo lang voordat Rex even aan zijn middagdipje toegeeft en zich even terug trekt in de camper. Daarna eten we een broodje en luieren lekker verder. Rond een uur of 9 gaan we naar binnen, omdat het frisser wordt en kijken we een film. Daarna gaan we naar bed.

Zondag 22 mei:
Het was een onrustige nacht. Af en toe regende het en kwamen er groepen jongeren voorbij. Om half 6 kwam de grootste groep, waarvan een het even nodig vond op de zijkant van onze camper te trommelen. Om 9 uur staan we op en schijnt de zon tussen de wolken door. We drinken koffie en worden rustig wakker. We eten onderweg voor 12 uur, omdat we om een uur in Zwartewaal moeten zijn, omdat we op visite te gaan bij Richard en Helga. We zijn daar voor 1 uur en worden van harte verwelkomd. Ze bekijken onze camper en vinden hem heel erg mooi. We zitten gezellig te praten, maar merken dat Tommie zich niet echt lekker op zijn gemak voelt met de twee levendig keffende Jack Russels daar en dus geven we hem zijn rust in de camper. Wij praten gezellig verder en na het brood eten vertrekken we tegen half 7 naar huis. Er staat een stevige wind. Voor 8 uur staat de camper weer thuis op zijn plek.

                                                                              

Neer (Limburg)

Zaterdag 3 september:
We moeten vandaag naar Reuver, omdat Rex iets via marktplaats heeft gekocht. Aangezien het heel erg war wordt besluiten we met de camper te gaan en gelijk een nachtje weg te blijven. Bij Uden verlaten we de A50 en daarna rijden we via Odiliapeel, Eisendorp naar Venray, waar we nogvoetveer bij Neer een stukje snelweg A73 nemen. Bij Tegelen verlaten we de snelweg, maar dan komen we in de problemen, omdat ze in Blerick, waar we even nog wat frisdrank halen, met de weg bezig zijn. Met de omleiding komen we weer op de A73. Uiteindelijk moeten we weer een stukje terug en komen in Reuver uit. Als we daar klaar zijn gaan we met het pontje naar Kessel, aan de andere kant van de Maas. Vandaar uit is het nog geen 7 km naar Neer, waar we de camperplaats bij de voetveer naar Rijkel bij Beesel aan de Maas nemen. Op deze plaats mogen 8 campers staan en er zijn al 6 plaatsen bezet als wij komen.  Het is ondertussen al een graadje of 28 en we trekken onze t-shirtjes uit. De Maas wordt druk bevaren. Je staat gelijk met je camper vooraan en we genieten van het uitzicht op de boten.  Nadat we een broodje hebben gegeten zitten we rustig te lezen en genieten van het vaarverkeer. Dit is ook een fietsknooppunt, waar het nu erg druk is met fietsers. Het is echter nog veel te warm en we wachten daarom nog even. Na half 4 besluiFriedesse watermolenten wij ook te gaan fietsen. Ook Tommie, onze hond, gaat mee in de fietskar achter de fiets. Hij ligt heerlijk in zijn mand in de kar met zijn neus in de wind. In Neer bekijken we van een afstandje de Friedesse watermolen, omdat die helaas gesloten is. We fietsen verder langs route 50, maar we kunnen helaas niet een route aanhouden, omdat we dan geen mooi rondje kunnen fietsen. Na een poos op route 17 te hebben gefietst komen we tot de conclusie dat we niet echt de goede kant op gaan. Gelukkig hebben we tomtom in de tas en zien dat we eigenlijk om moeten keren en dat het dan ongeveer 5,8 km is naar de camperplaats. Dat doen we dus niet. We fietsen daarom door en nemen de volgende afslag links. Als we weer op tomtom kijken moeten we nu nog 7,8 km fietsen. We gaan dus de verkeerde kant op. Tomtom zegt dat we een eindje verderop rechts moeten. Als we dat doen en de afkorting door het dorp nemen kijken we weer op tomtom, die dan aangeeft dat we nog 8,2 moeten. We draaien om en dan gaat het goed. Het aantal km wordt elke keer met honderd meters minder. Als we in Roggel zijn denken we er bijna te zijn, maar dat is dus niet zo. Ook al heet het Roggel en Neer, je moet zeker niet denken dat als je in Roggel bent dat je dan bijna in Neer bent. Daar komt nog bij dat er meerdere kernen met dezelfde namen zijn. Zowel Roggel als Neer komen we vaker tegen. Zeer verwarrend als je op zoek bent naar de goede weg. Op een gegeven moment moeten we nog 3,4 km rechtdoor en ons einddoel is nog 4,6 km. Als we op een gegeven moment denken de 3,4 km te hebben gefietst zijn we alweer voorbij de afslag. We gaan dan links en komen op een bekende weg, die we in het begin van de route ook al hadden gehad.  Vandaar fietsen we in een keer terug naar de camper. We hebben al met al 2 uur en een kwartier gefietst. In de camper is het intussen bloedheet. De havenmeester komt langs om geld te innen. We zetten de ventilator aan en als het een beetje redelijke temperatuur is, koken en eten we buiten in de schaduw. Onze buren komen inmiddels thuis. Ook zij hebben gefietst. Ze zijn eerder vertrokken dan wij en veel later thuis. De buurvrouw gaat fietsen met Tommievoor het eten zorgen en de buurman gaat zwemmen in de Maas. Zijn buurman van de andere kant vindt dat duidelijk een goed plan en ook hij gaat zwemmen. De temperatuur is zeker zo dat zwemmen lekker is. Alhoewel de buurman zegt dat het water heel erg helder is trekt ons het zwemmen in de Maas niet echt. Ondertussen heeft camper 9 zich al aan de rij toegevoegd.  Als de zon is koelt het lekker af en zitten we de hele avond nog lekker buiten. We zijn best moe van deze warme dag.

Zondag 4 sept.:
Tegen 9 uur staan we op. Het heeft vannacht, zoals is voorspeld, geregend. Het is daarom goed afgekoeld. De voorspelling is dat et niet warmer dan een graad of 20 wordt. Heel wat anders dan de tropische hitte van gisteren. Als wij zitten te ontbijten zijn er al een paar campers vertrokken. Als de buurman twee deuren verder wil vertrekken doet zijn camper het niet. De buurman helpt hem met startkabels, maar ook dit mag niet baten. De buren vertrekken, zij hebben nog 4 weken vakantie en gaan naar Zuid Frankrijk. De ANWB komt eraan even later en dan start de camper wel. Het is dan alleen nog zaak om zo snel mogelijk een nieuwe accu te kopen, omdat je elke keer met hetzelfde euvel komt te zitten. Ook zij vertrekken. We staan hier nu nog met zijn vieren. Tegen half 11 begint het te regenen. Ook wij willen er nu maar vandoor. Rex maakt de blokken schoon, we wachten nog even tot het droog is, zodat we de wc droog kunnen legen en dan vertrekken we. We nemen de N277 helemaal tot aan Schaijk en rijden vandaar weer terug naar huis. Rond het middaguur zijn we thuis.

 

Schiedam

17 september:
Vandaag moeten we naar het vliegveld in Rotterdam “the Hague”, waar we Jac om kwart voor 11 afzetten, zodat hij met Freekie samen naar Spanje kan vliegen. Wij grijpen de geSchiedamlegenheid weer met beide handen aan om met de camper op stap te gaan. Om kwart over 11 staan we op de camperplaats aan “het Doeleplein” in Schiedam. Deze plaats is tussen de buitenste grachten, direct bij een haventje, waar enkele bootjes liggen, naast een molen. Op de weg naar deze plaats zijn we al 2 andere molens tegen gekomen. We drinken koffie, ondertussen brei ik mijn sjaal op de wijze zoals Marianne ons vorigbrug in Schiedame week op onze reünie van de campergroep heeft geleerd.  Gisteren heb ik thuis een bolletje wol in een winkel gekocht. Ik hou niet van breien, maar dit gaat zo lekker snel dat het gewoon verslavend is. Bij het gebouw waar we direct naast staan is een bruidspaar gearriveerd. Een heleboel auto’s komen hiervoor op de parkeerplaats staan. Wij eten wat en lopen na 1 uur, als mijn sjaal af is, de stad in. Ondertussen zijn ons al een aantal rondvaartbootjes door de gracht gepasseerd. Direct om de hchocoladekunst winkeloek, voor het eerste bruggetje is een outlet winkeltje. Ze verkopen hier allemaal kleding van Pepper. Een heel aardig echtpaar staat in deze winkel. De mevrouw heeft echt kijk op wat bij elkaar past en hoe je jezelf het beste kan kleden wat accenten betreft. Ze geeft adviezen en laat mij allerlei dingen op elkaar aantrekken. Als iets niet staat zegt ze het ook en ze probeert van alles uit. Met een tasje vol leuke aparte kleding gaan we weer naar buiten. Rex brengt het even terug naar de camper voordat we verder de stad in lopen. In de stad zijn nog veel meer molens te zien. Er is een rommelmarkt door het oude centrum heen. Verder zien we nog meer oude gebouwtjes, een oud coöpwinkeltje, die op antieke wijze is ingericht en een chocoladewinkel, waar mensen bezig zijn met een workshop. In de grachten liggen een aantal boten van de bruine vloot. Ze proberen hier de sfeer te waarborgen. Er zijn genoeg winkeltjes, zodat we ons wel vermaken. We vragen of er ergens een wolwinkeltje is, maar molen in Schiedamdie is niet in de binnenstad. Een half uur lopen vinden we te ver voor een paar bolletjes wol. Dan moet ik nog maar even wachten met het breien van een tweede sjaal. Het regent af en toe een beetje. We kopen een mooie bos bloemen voor Helga en Richard, waar we morgen langs gaan. Als we weer bij de camper komen gaat het echt regenen. Het bruidspaar is ondertussen weer vertrokken. Wij zijn blij dat we lekker droog binnen zitten. We lopen tegen een uur of 6 de stad weer in om een hapje te gaan eten. We willen vieren dat we elkaar nu 4 jaar kennen. Na wat zoeken eten we uiteindelijk bij een Grieks restaurant. Rond kwart voor 10 zijn we weer terug bij de camper. Niet lang daarna gaan we naar bed.

Zondag 18 september:
Na een heerlijk rustige nacht staan we tegen half 10 op. DE kerkklokken beieren van 4 kanten en op een gegeven moment komen er ook wat kerkgangers voorbij. De zon schijnt en af en toe regent het een beetje. Tegen half 11 rijden we richting Zwartewaal, waar we net na 11 uur aankomen. Helga en Richard verwachten ons al. We krijgen koffie en kletsen gezellig met elkaar. Tegen half 2 gaan we weer richting huis. Onderweg nemen we een parkeerplaats waar we een broodje eten en rond half 4 zijn we weer thuis. 

 

                                                        Tiel

24 september:

Het is weer mooi weer en morgen moeten we op verjaardagsvisite in Tiel. We besluiten met de camper te gaan, omdat we dan gelijk een kijkje in de binnenstad van Tiel kunnen nemen. We zijn tot nu toe wel in Tiel geweest, maar kwamen niet verder dan de nieuwbouwwijk Passewaay. Voor 3 uur rijden we de parkeerplaats aan de Waalkade op, waar 4 camperplaatsen zijn. Deze zijn echter al bezet en we parkeren een eindje verderop waar nog plaats is. Tiel stamt al van de vroege Middeleeuwen, tussen 850 en 1100 na Christus,en werd dankzij zijn haven een Hanzestad. Er werd handel gedreven met Engelse en Duitse steden en landen aan de Oostzee. Ook zijn er belangrijke kloosters en kerken. In de Tweede Wereldoorlog is de binnenstad zwaar beschadigd. We lopen door de waterpoort uit 1647 naar de markt, die op het huidige plein is. Hier kopen we wat bolletjes wol. Dit plein was vroeger de binnenhaven. De huizen aan dit plein zijn van deze kant breed en van achteren smal, zodat er aan het water de magazijnen bevoorraad konden worden. De gracht die voor de poort lag is al sinds 1782 gedempt. De poort is nu onderdeel van het Flipje- en Streekmuseum. Hier kun je zowel de geschiedenis van Tiel als van de jamfabriek bekijken. Flipje is het fruitbaasje, dat ontworpen was als reclamefiguur voor de jamfabriek “De Betuwe”. Deze is zelfs uitgegroeid tot stripfiguur, waaBallonr boekjes over te koop waren. Op de markt verderop staat een standbeeld van “Flipje uit de Betuwe”. In 1993 verhuisde de jamfabriek door een fusie naar “Hero” in Breda. Op de markt staat verder nog een stenen pomp uit 1768. Deze pomp leverde drinkwater voor de stad en bluswater voor het blussen van branden. Als we doorlopen kamen we in de winkelpromenade, een winkelstraat met zo’n 180 winkeltjes. We winkelen en verbazen ons er over dat Tiel best groot is. Dit hadden we dus niet gedacht. We lopen terug naar de Waalkade en gaan naast de balloncamper in de zon zitten. Als we even laten een raar geluid horen en kijken wat er aan de hand is zien we dat de voorbereidingen voor een ballonvaart in gang zijn gezet. De korf, die al klaar staat wordt neergelegd. De ballon wordt uitgevouwen en even later wordt er lucht ingeblazen tot hij zo groot dat ze met de brander de lucht gaan verwarmen, zodat de ballon omhoog gaat. Rex gaat foto’s maken van dichtbij en ik sta met mijn breiwerkje in de handen te kijken. Als ik iemand hoor bellen en achterom kijk zie ik dat het Anne-Marie is, de moeder van Björn en Kars van school. Zij staat ook te kijken met haar moeder en haar zus. Als de ballon is verdwenen blijft ze nog even met ons praten. Als ze weg is zorgen wij dat we een broodje eten en daarna wassen we alles weer af. Het is nog steeds lekker weer buiten en we lopen langs de haven en daarna door de stad weer terug naar de kade. We zitten gezellig nog in de camper en genieten van onze rust.

op de camperplaatsZondag 25 sept.:
We staan op en lopen na het ontbijt nog door de stad om de rest nog even te bekijken. Voordat we onder de waterpoort doorlopen bekijken we de coupure (opening) in de dijk, waar aan weerskanten 2 sleuven zitten, die met balken wordt gevuld en waar de tussenruimte op de oude manier wordt gevuld met paardenmest, zodat de stad tegen hoog water wordt beschermd. We lopen onder de poort door, over het plein naar de varkensmarkt, met het standbeeld van Flipje. Via de winkelpromenade lopen we naar de Oliemolenwal. Aan het eind van deze wal is een vogeleiland. Even verderop zijn een tweetal fonteinen, waar we langs lopen naar de Sint Dominicuskerk,een protestante kerk, die op  de plaats staat van de Roomskatholieke schuilkerk, waarvan nog een kruisje naast de huidige kerk staat. We lopen verder naar de Ambtmanshuis, waar we de mooie tuin bekijken. Aan de overkant ie het oud Burger Mannen en vrouwenhuis, dat nu als kantoorruimte dienst doet. Vandaar lopen we via de Sint Caecilliakapel, tegenover de  moderne schouwburg, naar de Sint Maartenskerk. Dan verder naar het stadsarchief met de synagoge op de hoek. Hier is ook het Joods monument, dat herinnert aan de Joden, die hier zich vroeger verzamelden, maar die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgebracht. Hiermee zijn alle Joden uit Tiel verdwenen. We lopen verder naar het Gotische huis en vandaar komen we weer bij de poort, waar nu een heleboel mensen staan, omdat er een hardloopwedstrijd gaande is. Terug bij de camper eten we een hapje en daarna gaan we op verjaardagsvisite bij Harro en Merlijn. We gaan barbecueën in de tuin. We treffen het want ook vandaag is het weer zo’n 25 graden. ’s Avonds gaan we weer naar huis.