globe                  
                             Globetrotters

Copyright ©  and Webdesign 2011 J.J.V.

Home

Omhoog

2011

kort op stap in NL

carnaval

Weekenden Belgie

Rhodos

Pinksteren Kalkar

Polen

Reunie KCK

Moezel

Harz
 Duitsland                                           Kerst in de Harz

Donderdag 22 december 2011:

We vertrekken net na 9 uur bij pappa en mamma vandaan. Het is ongeveer 475 km naar Hohegeiss in de Harz. Onderweg stoppen we meerdere malen voor een sanitaire stop en om even voor de interne mens te zorgen. De hele dag regent het een beetje. Het lijkt af en toe of we in de wolken rijden. Bij Braunlage ligt er sneeuw en ook in Hohegeiss (642 m) ligt er aardig wat sneeuw. Het regent echter nog steeds een beetje en we vragen ons af hoe lang het duurt tot de sneeuw verdwhotel Panoramic in Hohegeissenen is. Tegen half  5 zijn we op de plaats van bestemming. We rijgen de sleutels van onze appartementen en constateren dat niet alles is zoals we hadden gereserveerd. Het rolstoelvriendelijke appartement klopt van geen kant. Het enige feit is dat er een douche is en geen bad. De wc is gelijk achter de deur en de bedden zijn niet toegankelijk, ze staan tegen elkaar en aan de ene kant is een paadje van ongeveer 30 cm, wat inhoud dat oudere mensen geacht worden over elkaar heen te springen of te klimmen, dan wel via het voeteneind op het bed kunnen klauteren. Ook liggen de kamers niet naast elkaar wat wel was toegezegd. We krijgen nu andere appartementen op de 11e verdieping, waarvan een een luxus appartement zou zijn. De luxe kijken wij er niet van af. Er is wel een doucheruimte, die ruim is, maar rond het lage tweepersoons bed is aan elke kant ook maar een smal paadje. Niet echt handig, maar we moeten het er maar mee doen. Als we de toeristenbelasting willen betalen willen ze ons de meerprijs van het appartement laten betalen. Dat doen we dus zeker niet. Morgen moeten we het weer met de cheffin  bepraten, want dit gaan we echt niet doen. Wat we wilden krijgen we niet en wat we niet willen gaan we niet betalen. We hebben al 15 euro per nacht extra betaald voor de rolstoeltoegankelijke kamer, die niet rolstoeltoegankelijk blijkt te zijn. Als we alle spullen boven hebben gaan we naar beneden om te eten. Het buffet is redelijk naar onze zin. Om 8 uur houdt de cheffin een welkomstwoordje en daarna vertonen ze nog een film over het harsgebergte.   Wij gaan naar boven naar ons appartement , drinken een kop koffie en kijken nog wat tv.

Vrijdag 23 december:Braunlage

We staan op en gaan beneden ontbijten. Er is een uitgebreid buffet, waar we goed van eten.Braunlage We informeren naar het treintje dat naar de Brocken gaat. Die blijkt elke dag te rijden en het maakt niet uit vanwaar je opstapt de prijs blijft gelijk. (€ 28 per persoon) We zouden dan Benneckenstein (530m) kunnen opstappen en dan  in Wenigerode overstappen (234 m) om vervolgens naar de Brocken (1125m) door te rijden.  We besluiten dat op een heldere dag te gaan doen, want anders zie jIn de sneeuwe niks en heb je er dus niks aan. Er is ook nog een treintje, die de berg in gaat. Dat is de Grubelbahn, in Rabensteiner Stollen, waarmee je in het Bergwerk van de steenkoolmijnen rijdt. Helaas hebben wij pech, want tussen 20 en 27 december rijdt deze trein niet.  Wij gaan naar boven naar ons appartement, de langlaufloipepuzzelen wat en drinken koffie. Daarna stappen we in de auto en rijden naar Braunlage, waar we het plaatsje en de winkeltjes bekijken. Pappa zit te filmen in zijn rolstoel en mamma loopt rustig mee met haar stokken. Rex heeft er nog een heel karwei aan, omdat net alle stoepen vrij zijn van sneeuw. We doen nog wat boodschappen en rijden weer naar Hohegeiss naar ons hotel. Wij maken nog een wandeling en kijken of de loipe nog begaanbaar is. De hele dag is het al mistig en regent het zachtjes door. De sneeuw wordt steeds minder en er valt dus ook niet meer te langlaufen. Helaas voor ons dus. Terug in het hotel puzzelen we nog wat, terwijl we thee drinken, voordat we weer naar het dinerbuffet gaan. Na het eten drinken we koffie en kijken nog naar de tv, daarna gaan we naar bed.

Zaterdag 24december:

We slapen uit en na het ontbijtbuffet gaan we zwemmen. Het heeft de hele nacht een beetje doorgeregend en nu wordt het al aardig grde Kerstvieringoen. Na het ontbijt zien we dat de regen over gaat in sneeuw. In het zwembad horen we van een stel Duitsers dat hier de enige plaats in Duitsland is waar sneeuw ligt momenteel. Wij gaan naar de kamer, drinken koffie en kijken wat tv. Na de lunch gaan we tegen 2 uur naar beneden, waar de Kerstman zal arriveren. Er is live muziek van een muzikant, Achim, die de kinderen van de eigenaren van de appartementen laat zingen en ze gedichten laat voordragen. Verder zingt hij de tijd vol tot om half 4 de Kerstman komt met cadeautjes voor de kinderen. Daarna gaan wij naar onze appartementen terug. Om half 6 zijn we weer beneden voor ons kerstdiner (Heiligen Abend). Iedereen krijgt een tafel aangewezen en om 6 uur opent de cheffin het buffet en ze wenst ons nog fijne kerstdagen toe. Er is live muziek door twee muzikanten, een violist en een keyboardspeler. Het buffet is rijkelijk voorzien en we eten ons buikje goed vol. We krijgen ook allemaal de nodige chocola en aan het eind ook nog een chocoladen Kerstman mee naar de kamers. Tegen kwart voor 8 zijn we weer in ons appartement. We kijken nog een film, laten Tommie uit en gaan naar bed.

Zondag 25 december 2011(eerste Kerstdag):
We staan opstoomtrein, ontbijten met zijn viertjes en rijden vervolgens naar Wernigerode. Het is weer erg mistig en nat buiten en we hebben besloten dat we niet met het treintje gaan, omdat je toch niks ziet. Als we in Wernigerode komen schijnt de zon daar. We komen een spoorwegovergang tegen, waar we voor moeten stoppen en met veel rook passeert de stoomtrein. Wij gaan naar het statioRaadguis Wernigerodennetje, waar nog 2 mooie zwarte stoomtreinen op het spoor staan. We schieten wat mooie plaatjes en gaan daarna naar het centrum van Wernigerode. Het blijkt een leuk stadje te zijn. In het eerste smalle straatje wat we tegenkomen staat het kleinste huis van Wernigerode, dat te bezichtigen is. Dit huisje is 10 m² groot en is in 1800 gebouwd. Wij lopen door en komen op de markt bij het mooie raadhuis. Ook is er nog een restje van de kerstmarkt en de straatjes zijn gezellig druk. Boven op de berg zie je kasteel Wernigerode liggen. We rijden weer terug via Elbigerode en Tanne terug naar Hohegeiss. Hier is het nog steeds mistig en later horen we van andere mensen dat het de hele dag zo is geweest. We gaan zwemmen in het zwembad en ik ga nog in het Turks stoombad en de sauna met lichttherapie. Na het diner gaan we nog een spelletje klaverjassen en daarna kijken we nog wat tv en laten de hond uit voor we gaan slapen.

Maandag 26 december (tweede Kerstdag):
Nadat we zijn opgestaan gaan we beneden ontbijten in de eetzaal. Het is nog mieen appartementstiger dan de vorige dagen en we besluiten vandaag rustig in het hotel te blijven. We lezen wat, drinken koffie en kijken tv, daarna eten we een boterhammetje en willen naar de sauna gaan en naar het zwembad. We zijn echter te vroeg, omdat die pas om 3 uur open gaan. We drinken koffie met een stuk taart erbij voor we gaan zwemmen. Als we weer bij de receptie terug keren na het zwemmen, staat de groep mensen klaar die deelnemen aan de fakkelwandeling. Ook pappa en mamma zijn aanwezig, omdat pappa dat wil filmen. Daarna gaan halen we de bonnetjes voor een gratis kop koffie en stuk Blechtorte en nuttigen deze (wij drinken alleen thee, omdat we nog vol zitten van ons stuk taart) in het Strassencafe. Daarna pakken we alvast wat spullen in de dakkoffer, zodat we morgen niet alles nog naar beneden hoeven te brengen. Om 6 uur gaan wklaar om naar huis te gaane beneden om te eten. We kijken daarna nog tv en gaan niet al te laat naar bed. De meeste sneeuw is vandaag al verdwenen, omdat het de hele dag een beetje door heeft geregend of gemiezerd.

Dinsdag 27 december:

Vandaag staan we direct na 7 uur op en we zitten om 8 uur aan het ontbijt. Daarna brengen wij de rest van de spullen naar beneden en halen pap en mam en Tommie van boven. De laatste sneeuwrestjes zijn nu bijna allemaal verdwenen. We kunnen best goed doorrijden, alleen krijgen we op een gegeven moment een beetje file, maar als we daarna weer een afslag hebben gehad, kunnen we weer doorrijden. Net na 4 uur zijn we weer thuis.