globe                   
                              
Globetrotters

Copyright ©  and Webdesign 2010 J.J.V.

Home

Omhoog

2009

Oostenrijk

Spanje

Duitsland

Kreta

Tsjechie

wadlopen

Tunesie
Duitsland                                                                     Duitsland

Vrijdag 10 april 2009:
kapelletje in AtzelgiftOm 3 uur vertrekken we uit Oss. Het is mooi weer en we kunnen goed doorrijden. Om kwart over 6 zijn we in Atzelgift bij hotel Birkenhof. Atzelgift ligt in het Westerwoud in Duitsland. Het ligt in de gemeente Hachenburg en het is een ideaal uitgangspunt voor fiets en wandeltochten. Voor fietstochten moet je echter rekening houden met de bergen, die je met behoorlijke hellingen op moet. Je zou er beter voor kunnen kiezen om vanaf Hachenburg op het Westerwoudse merenplateau te gaan fietsen, zodat je dat bespaard blijft. Wij laden bij aankomst onze koffers uit en kunnen gelijk aanschuiven aan het diner. Helaas boffen we vandaag niet, omdat ik niet gek ben op nudeln en we samen het toetje rijstepap met kersen niet echt lekker vinden. Na het eten pakken we de koffers uit en maken nog een wandeling door het dorpje. Het bestaat uit een hoofdstraat met een aantalzijstraatjes. Al met al stelt het niet veel voor en met het enige winkeltje en het hotel heb je het wel gehad. Nadat we tv hebben gekeken laten we Tommie, onze hond, die ook welkom is in het hotel, nog een keer uit en gaan naar bed.

Zaterdag11 april:
NadatHachenburg we opgestaan zijn gaan we gelijk even zwemmen in het zwembad van het hotel. Er staan ook een aantal fitnessapparaten, er is een sauna, een stoombad en een massagetafel met infraroodlamp. Het water van het zwembad is aardig fris, maar lekker als je erdoor bent. Daarna gaan we Tommie uitlaten en dan ontbijten we. Vervolgens lopen we een stukje langs de kleine Nister, het riviertje dat langs het dorp stroomt. Het zonnetje schijnt lekker. Vroeger stonden een helboel watermolens lamgs de Nister. Helaas zijn er niet veel meer van over. Alleen is er wel overal aangegeven dat er een watermolen stond. Het is verder een natuurgebied. Als we terugkomen besluiten we Hachenburg een bezoek e brengen. Dit is een burchtstadje met een historisch centrum. Op de parkeerplaats bij de burchttuin (Burchtgarten) is een camperplaats. We lopen van daaruit het centrum in en genieten van de smalle straatjes met de vakwerkhuisjes en het gezellige marktplein. Vakwerkhuizen zijn huizen gebouwd, die gebouwd zijn vanuit een houten raamwerk. op het terras bij het hotel in het zonnetjeDe tussenliggende vakken werden opgevuld met vlechtwerk van buigzame twijgen dat aan binnen en buitenzijde bepleisterd werd met een mengsel van natte klei en stro dat in korte stukjes was gehakt. Als dat na een paar weken droog geworden was, maakte de doe-het-zelver de wanden glad om ze vervolgens wit te kalken. Al honderd jaar worden er geen nieuwe vakwerkhuizen gebouwd. Dus elk vakwerkhuis is minstens een eeuw oud. P het plein genieten we op een bankje van het zonnetje (vitamine Z). Daarna lopen we weer terug naar de auto en gaan naar ons hotel terug, waar we rond kwart over
één een smsje van Els en Loek krijgen dat ze er over een uurtje wel zullen zijn. Rond kwart over 2 rijdt hun camper dan ook voor en leiden we ze naar het parkeerterrein bij het gemeenschapshuis, waar ze eerst gaan staan. We drinken samen koffie en wandelen daarna een stuk langs de kleine Nister naar Limbach. Daarna zitten we gezellig op  het terras bij ons hotel en drinken wat. De hotellier wijst ons de plaats bij zijn gastenverblijf waar Els en Loek kunnen overnachten. Als je het straatje verder naar onderen zou kunnen inrijden zou je heel mooi staan. Maar aangezien er dan nog een hoop snoeiwerk zou moeten worden verricht staat de camper nu voor het lage gebouwtje. Wij dineren met z’n vieren in het hotel en praten daarna gezellig verder bij Els en Loek in de camper. Om 11 uur laten we de honden uit en gaan slapen.

Zondag 12 april, eerste Paasdag:
fietsenAls we wakker worden om 8 uur schijnt het zonnetje alweer vrolijk. Ik begin met 30 baantjes in het zwembad. Na het ontbijt zetten Loek en Rex de fietskarren in elkaar en  worden de fietsen klaar gemaakt voor vertrek. We fietsen een eindje langs de Nister en merken dat het behoorlijk heuvelachtig is. De honden rennen heerlijk vrij rond. De weg langs de Atzelgifter Mühle gaat na een poosje behoorlijk omhoog. We draaien om en gaan de weg terug en steken de Nister over. Via de brug komen we daarna weer bij het hotel terug. Daarna drinken we koffie in de camper. Wij pakken vervolgens de auto en rijden voor de camper aan naar Hachenbrug. We parkeren weer op de camperplaats en wandelen door Hachenburg. Het zonnetje schijnt lekker als we weer op een bankje in de zon voor de kerk zitten. De kerk is dit keer open, omdat het Paaszondag is. Nadat Rex en Loek een broodje Kebab hebben gehaald gaan we in de camper eten. Nadat Els en Loek hun toilet bij de servicepaal hebben geleegd vertrekken zij tegen 3 uur richting Nederland. Wij rijden nog een eindje en lopen door het plaatsje Altenkirchen. Hier is Abtei Marienstattniet echt veel te doen. Wel zitten er genoeg mensen op de terrasjes, maar de winkels zijn dicht en het centrum is niet echt bezienswaardig. We rijden verder en komen voor de zoveelste keer langs het klooster, “Abtei Mariënstatt”. We parkeren de auto en brengen het een bezoek. Vanaf de parkeerplaats kom je over een oude steenboogbrug en door de boogpoort van het  poortgebouw. Het is behoorlijk druk vanwege het mooie weer en de kerkdienst. Verder zijn er veel mensen,die vanaf hier een wandeling maken door de bossen van het Westerwoud. In de 800 jaar oude basiliek van het klooster vindt een kerkdienst plaats vanwege Pasen.
Als we weer in het hotel aankomen rusten we even uit en gaan daarna nog een stuk fietsen. Tommie ligt heerlijk in zijn mand te genieten van zijn rust. Hij heeft vandaag duidelijk al genoeg beweging gehad. We fietsen de andere kant op dan vanmorgen, maar ook nu merken we dat het vrij heuvelig is. Na ruim 4 km komen we bezweet weer thuis. Het is ondertussen bijna 6 uur en om half 7 gaan we eten. Na het eten wandelen we nog even en na een poosje tv te hebben gekeken gaan we naar bed.

Maandag 13 april, tweede Paasdag:
NeussVoor het ontbijt breng ik weer een bezoekje aan het zwembad. Daarna pakken we onze spullen en betalen we de rekening. Het is buiten behoorlijk mistig en na een stuk tweebaansweg kiezen we daarom maar voor de autobahn. Bij Neuss parkeren we de auto en brengen we een bezoek aan de binnenstad. Na verse broodjes te hebben gekocht rijden we weer verder om de eerste parkeerplaats te nemen, waar we gaan picknicken. Via binnenwegen komen we in Limburg. De zon is er ondertussen bij gekomen en het is druk op de weg met fietsers. In Grave gaan we nog een keer uit de auto. Ook hier zijn veel fietsers, die het oude stadje een bezoekje brengen. We genieten even van het uitzicht op de Maas en vervolgen onze weg naar huis.

 

Tommie

Schilderij gemaakt van Tommie, de hond van Rex