globe                   
                              
Globetrotters

Copyright ©  and Webdesign 2010 J.J.V.

Home

Omhoog

2006

Oostenrijk

Meivakantie

Frankrijk

Kenia
Frankrijk                                                                     Frankrijk

Zondag 16 juli 2006:
Als we rond 11 uur willen vertrekken, komt Fer toevallig langs met zijn hondje. Hij wenst ons een goede reis en herinnert mij aan het tennistoernooi in augustus. We gaan eerst via Nijmegen, omdat Mark zijn paspoort daar heeft laten liggen. Dan gaan we gelijk op de alternatieve route via Grave en Uden. De vakantie is begonnen! Het is 27 °C, de zon schijnt en de voorspellingen zijn warm. Het is druk op de weg met fietsers naar Oirschot, waar we een rondje dorp er gratis bij krijgen. We zien zo wel een mooi stukje Brabant. We komen door Oosterbeers, Middelbeers, Diessen en Hilvarenbeek. TemseHet bos bij Gorp is heel mooi, jammer dat de weg niet verhard is. Ondertussen is het 35 °C. Via Poppel komen we in Turnhout, waar we de snelweg nemen naar Antwerpen. Daarna nemen we in Temse de camperplaats. We staan aan de muur langs de Schelde, midden in het centrum en hebben prachtig uitzicht op het water en alle bootjes, die er rondvaren. Ook is er muziek op het plein tussen de kerk en het raadhuis. TemseEr zijn aardig wat oude pandjes, maar ertussen zijn nieuwe panden gebouwd, wat een beetje jammer is, vinden wij.
Maandag 17 juli:
Na uitgeslapen te hebben, gaan we weer verder naar de kust. Er is ontzettend veel vrachtverkeer op de weg. In Oostende waar we op de camperplaats kijken, staat een hele leuke Belgische camper, die we op de foto zetten. Het is een Unimog. Wij vinden het te druk en te smal hier met deze hitte, er is bijna geen plaats om buiten te zitten, dus we gaan weer verder langs de kust. Hoge flats torenen hier langs het strand. In Gravelines nemen we de camperplaats aan de jachthaven. Er staan hier nog 2 Nederlandse campers en het waait heerlijk fris. Later komen er nog een Fransman en een Deen.
Dinsdag 18 juli:
Equihen-Plage schelpen op het strandVannacht heeft de haven helemaal leeg gestaan. Als we wakker worden is het alweer vloed geweest en zwemmen en hele grote vissen van zeker 60 cm. lang in het water van de haven. Via de Route National gaan we weer een stukje verder. Er staan veel klaprozen langs de weg. We pakken toch een stukje snelweg, omdat het anders wel heel erg lastig is naar Calais. In de haven van Calais is het druk met veerboten, die komen en gaan. We gaan op de D940 verder langs de kust. Bij Cap Blanc Nez en Wissant zitten er in deze weg behoorlijk wat hellingen. Via Boulogne komen we in Equihen-Plage, waar we de camperplaats nemen. Je staat hier op de berg bij de zee. We gaan de trapjes af naar beneden en lopen over het strand. Equihen-Plage hoog waterEr liggen veel schelpen. Heel veel dubbele zwaardschedes, grote strandgapers en andere kleintjes, die aan elkaar zitten. Ik kan het niet laten om er een aantal op te rapen en mee te nemen. Bij het dorp gaan we weer naar boven en daar is het gelijk bloedheet, omdat er geen wind staat. Bovenlangs lopen we terug naar de camper. Na het eten gaan we nog een uurtje op het strand zitten kijken naar het hoge water. Tegen half een gaan we na het spel Kolonisten gespeeld (en ik verloren) te hebben gaan we naar bed.
Woensdag 19 juli:
Als we opstaan schijnt de zon alweer heet en staat er een zuchtje wind. Via le Touquet gaan we naar Stella Plage, waar we de camperplaats vlakbij het strand nemen. Na bijna 2 uur op het strand te hebben gelegen, gaan we weer naar de camper terug. Het is wel jammer, dat als het eb is, het water wel heel erg ver weg is. Het duurt ook erg lang voordat het dan dichterbij komt. Bij de camper zitten we onder de luifel te genieten van de schaduw. Als wij zitten te eten, wordt de lucht steeds donkerder. Auto's beginnen te rijden en mensen gaan massaal naar huis. Van Nederlanders naast ons horen we dat iedereen van het strand werd gestuurd, omdat in er zware regenbuien aankomen. Wij waren al bezig om de spullen op te ruimen. Net als we alles binnen hebben begint het hard te waaien en te regenen. Het noodweer breekt los. De campers schudden heen en weer in de wind die er dwars op staat. Als het op een gegeven moment iets minder hard begint te regenen en het niet echt meer waait, gaat onze Engelse buurman in zijn onderbroek de camper wassen. Ik dacht altijd dat Engelsen preuts waren, maar deze is ronduit exhibitionistisch. Tegen half 7 is het weer droog. Om half 8 barst de volgende onweersbui weer uit. Later als we klaar zijn met ons spelletje en Mark alweer heeft gewonnen is het weer droog en lopen we het dorp in. We besluiten morgen met de camper naar de bakker te gaan i.v.m. de afstand.
Donderdag 20 juli:
gele bloemen aan de kustOm 8 uur is het bewolkt en regent het zachtjes. Op het terrein naast ons zijn ze het circus aan het opbouwen. De campers, die daar stonden, zijn blijkbaar weggestuurd. Later eten we bij de bakker in de straat. Er zijn nog aardig wat winkeltjes in het plaatsje zien we nu. De zon schijnt inmiddels alweer. Om 11 uur is het 25 °C en er staat een aardig windje. In Berck zien we een mooie oude Hollandse camper (een Mercedes 1113). Het begint weer te sputteren en de zon is achter de wolken verdwenen. Als we in le Crotoy op de camperplaats komen schijnt de zon echter alweer. Het is hier nu heel rustig in tegenstelling tot vorig jaar. Toen stond het hier propvol. ondergaande zon in Le CrotoyWe genieten heerlijk van de zon en het windje. In de loop van de middag wordt het steeds drukker. De zee is nog steeds veel te laag en de baai staat nog steeds droog. Om 10 uur 's avonds staat het water nog maar halverwege. Er aan nu gele  bloemen open in de duinen, die overdag dicht zijn. De zon is ook mooi om te zien.
Vrijdag 21 juli:
De bakker komt langs met brood. Na het ontbijt constateren we dat het alweer afgaand water is. We zeggen onze aardige Belgische buren gedag en gaan verder via St. Valery sur Somme, een leuk Middeleeuws plaatsje, naar het zuiden. Via Le Treport naar Dieppe. Dan via een groen weggetje (D75) over Porville naar St. Valery en Caux. We dalen af van de berg en passeren een uitzichtpunt. Verder komen we door mooie bossen en hoewel er af en toe wegversmallingen zijn is het goed te rijden. De weg staat aangegeven als fietsroute, maar dan zou ik wel een fiets met heel veel versnellingen aanraden, vanwege de hellingen. In Valery is de camperplaats helaas vol. FecampHier moet je echt op tijd komen, wil je een plaatsje in dit mooie dorp krijgen. We gaan door naar Fécamp. Als we op de camperplaats staan pakken we onze spullen en gaan naar het strand. Deze blijkt helemaal uit kiezels te bestaan uit allerlei formaat, wat het lopen, zitten en in zee gaan er niet gemakkelijker op maakt. Als we weer bij de camper komen, staat ook hier een lekker windje, waardoor het niet al te heet meer aanvoelt.
Zaterdag 22 juli:
Vannacht heeft het behoorlijk geonweerd en een beetje geregend en 's morgens maken de meeuwen een hoop lawaai. Als ik brood haal, zie ik dat er markt is en dat er leuke winkeltjes zijn. Maar goed dat we niet gisteravond een rondje langs de 2 kerken hebben gemaakt. Nu gaan we ook lekker even shoppen. We lopen langs de kerk naar het paleis des Benedictes, via het strand weer Etretatterug naar de haven. In Etretat raken we de camper eindelijk kwijt bij het oude stationnetje op de parkeerplaats richting Benouville. Het plaatsje is leuk oud en er is een mooie krijtrotsformatie, die als een poort in zee staat. Het begint te sputteren en als we weer bij de camper zijn zet de regen door. In Le Havre schijnt de zon alweer. We gaan de brug over de Seine over. In Honfleur is het verschrikkelijk druk. Via Trouville rijden we naar Deauville, waar we de camperplaats nemen. We lopen daarna terug naar Trouville, at net voor het station ligt. Er is daar rommelmark. Ook de winkeltjes zijn nog open. Op zich een gezelliger centrum qua winkels dan Deauville.
Zondag 23 juli:
le petit Cascale in MortainHet begint zonnig, maar na Caen wordt de lucht steeds donkerder. Via Vire gaan we naar Mortain, waar we op de camperplaats gaan staan. Daar lopen we een route langs de twee watervallen, vanaf de camperplaats voorbij het Chateau naar beneden. Eerst een spannend paadje door de bossen met kleine trapjes langs de kleine waterval (petit cascale) en daarna de route langs de iets grotere brede waterval. 's Avonds staan we gezellig te praten met onze buren uit de Belgische camper en het Nederlandse volkswagen busje. Het koelt lekker af. Vannacht slaap ik voor het eerst onder mijn dekbed.
Maandag 24 juli:
De zon schijnt weer heerlijk. Via de D5 komen we in Mayenne. Hier lopen we langs het Chateau door de straatjes en bekijken de kerk. We overnachten in Laval. Deze plaats valt op zich wat tegen. Wel staan we onder de bomen aan het water. Het is bloedheet. Aan de kust was een lekker windje, maar die ontbreekt hier helemaal.
Dinsdag 25 juli:Champtoceaux
Ik heb slecht geslapen vanwege de warmte. De helft van de tijd heb ik met mijn hoofd bij het raampje aan mijn voeteneind gelegen om wat frisse lucht te krijgen. Via Chateau Gontier, Segre, Candé gaan we naar de Loire, waar we de camperplaats in Champtoceaux nemen. Hier sta je tegenover het zwembad, waar we heerlijk gaan afkoelen, als het om 3 uur opengaat. Later begint het bewolkt te worden en gaat het waaien, net als vorig jaar toen we hier ook hebben gestaan. De kerk staat niet meer in de steigers. Het voorste gedeelte is klaar. Voor de rest zal nog wel geen geld geweest zijn., want dat lijkt nu nog niet te gaan gebeuren. Het uitzicht op de Loire is nog steeds even mooi. Dit kun je bekijken als je door het parkje naast het zwembad loopt. Verder heeft Champtoceaux ook nog een leuk poortje verderop in het plaatsje.
Passage du GoisWoensdag 26 juli:
Het zonnetje is er alweer als wij opstaan. Vannacht heeft het geonweerd, maar de regen zette niet door. We bekijken Nantes onderweg en daarna door naar de kust ten zuiden van de Loire. De eerste bloeiende zonnebloemen zien we hier langs de weg. Bij Beauvoir sur Mer willen we de D948 (Passage du Gois) nemen naar het eiland Noirmoutier. Bij de kust is de weg echter afgesloten vanwege hoog water. Alleen bij eb kun je 3 uur gebruik maken van deze (smalle) weg, die bij hoog water helemaal onder water staat. Van dijken aanleggen schijnen ze hier geen kaas te hebben gegeten. Wij overnachten op de camperplaats in Beauvoir sur Mer. Eindelijk waait het heerlijk fris door. De warmte is uit de camper. Wat zullen we slapen vannacht.
Donderdag 27 juli:
Via de brug gaan we naar Ile de Noirmoitier. NoirmoutierHet is bewolkt en niet zo heet vandaag. Hier wordt weer veel zout gewonnen. We parkeren op de camperplaats en bekijken Noirmoutier. Er zijn gezellige winkelstraatjes en er is een haventje en een Chateau. Daarna gaan we we weer terug naar het vaste land. Ten noorden van Sion sur l'Océan gaan we op een mooie camperplaats in de duinen staan. Het begint helaas te regenen, Het wordt echter al snel weer droog, maar strandweer is het niet echt. Daarom besluiten we een eindje te gaan fietsen. Door het bos komen we in de volgende plaats. Zo lijkt het heel ver weg, maar op het strand is het heel dichtbij. Ze laten je een heel eind omfietsen dus. Later op de avond wandelen we nog even door het bos en maken we foto's op het strand van de ondergaande zon. Het weer is helemaal opgeklaard.
BreignolesVrijdag 28 juli:
De zon schijnt weer volop. We rijden door de gezellige dorpjes langs de kust naar het zuiden. In Brétignoles vinden we een camperplaats vlakbij een soort meertje, dat uit zeewater bestaat. Doordat dit is aangelegd ben je niet afhankelijk van de getijdenwerking en kun je er op elk moment het water in en zelfs heel goed zwemmen. Ook zit je hier direct aan de zee. Wij gaan lekker zwemmen en zonnen in het meertje, tot het op een gegeven moment wel erg druk wordt. Dan gaan we lekker bij de camper onder de luifel in de schaduw zitten. Vanavond wandelen langs het strand en daarna heb ik voor het eerst gewonnen met het spel Kolonisten.
Zaterdag 29 juli:
Via les Sables d'Olonne rijden we langs een prachtig stukje kust. Langs deze kust is bijna overal een mooi fietspad aangelegd. We nemen de camperplaats in Bourgenay Querry Pigeon. We liggen de hele middag aan het strand aan het eind van de weg. Er gebeurt iets, want de hele brandweer is uitgerukt. Wij hebben wel een bootje steeds rondjes zien varen en vermoeden dan daar iemand overboord is geslagen. De rubberboot van de kustwacht ging daar ook al naartoe. Wat er precies gebeurt is weten we echter niet.
Zondag 30 juli:
Vanmorgen heeft het iets geregend en nu is het bewolkt. Om 11 uur begint la Rochellehet behoorlijk te regenen. Wij hebben dan net ons brood op bij de bakker voor de deur. Wij rijden door langs de kust. In La Tranche sur Mer  spelen we een spelletje. Als ik voor de tweede keer gewonnen heb, gaan we weer verder. Het is nog steeds niet helemaal droog. Tegen 4 uur zijn we in La Rochelle, waar we vannacht blijven. Om 5 uur schijnt de zon. Daarna klaart het alleen nog maar verder op.
Maandag 31 juli:
Vanmorgen bekijken we eerst La Rochelle. Dit heeft een mooi oud centrum aan de haven. Dan gaan we landinwaarts. Het is weer warm, maar wel wat bewolkt. De zonnebloemen langs de weg staan er maar halfhoog en verdort bij. Het lijkt erop dat ze uitgedroogd zijn. NiortVanaf de camperplaats in Niort bekijken we deze plaats. Er is hier een overschot aan kerken lijkt wel. Het is een hele leuke plaats om aan te doen. Wij gaan verder naar Couhé. Na even zoeken vinden we daar de camperplaats.
Dinsdag 1 augustus:
Vannacht heeft het wat geregend. Verder hebben ze de afvalbakken om 4 uur geleegd, zodat er nu tenminste ruimte genoeg is om ons zakje ook te dumpen. We gaan weer verder via de alternatieve route. Vanaf Lussac le Chateaux langs een mooie toeristische mooie weg (groen streepje op de kaart) D749 naar Châtellerault. De weg loopt langs de rivier de Vienne. Dan naar Loches, wat we bekijken. Er is een kasteeltje en een historisch centrum. De zon breekt ondertussen door. Dan gaan we door richting Montrichard. In de berm bloeit de hei. We komen na MennetouLiege langs Château de Razay, waar we even gaan kijken. Het blijft bij "even", want om nu € 7 voor het bekijken van een veredeld landhuis te bekijken, te gaan betalen, vinden we wel erg veel. Voor Chér gaan we af naar Angé, waar we de camperplaats nemen.
Woensdag 2 augustus:
De afvalbakken werden hier vannacht een uur later dan gisteren leeggehaald (5 uur). Als we opstaan is het bewolkt. De hele camperplaats is bijna al leeggestroomd. Het zijn hier duidelijk allemaal mensen, die op doorreis zijn naar hun vakantiebestemming. Ook stond er een vouwwagen vannacht. Wij gaan verder langs de Cher naar het Oosten. De zon schijnt tussen de wolken door. In Mennetou sur Cher stoppen we even, omdat het zo'n leuk plaatsje is. Langs de Cher loopt hier een kanaaltje. We komen door een mooie bosrijke omgeving met veel varens. AuxerreVia Vailly gaan we over de Loire door naar Auxerre, waar we op de camperplaats aan de Yonne gaan staan. We hebben mooi uitzicht op de rivier en de bootjes. Na het eten lopen we de stad in, waar we in feite middenin staan.
Donderdag 3 augustus:
Dat er om 12 uur 's nachts nog campers aankomen, schijnt hier heel normaal te zijn, maar vannacht kregen we om half 4 nog Nederlandse achterburen. Dit zijn we toch niet gewend. Als we wakker worden regent het. Ik haal met de paraplu brood en dan vertrekken we richting Troyes. Onderweg zien we weer van die mooie witte koeien. Via de route Touristique du Champagne (D9) komen koeien onderwegwe in Mareuil sur Ay, waar we op de camperplaats genieten van het zonnetje.  Dit plaatsje ligt even ten zuiden van Reims. Op het bankje aan het water ga ik zitten lezen. De hele avond giet het vervolgens aan een stuk door. Mark voelt zich niet zo lekker en we gaan vroeg naar bed.
Vrijdag 4 augustus:
Als we wakker worden schijnt de zon. Ik ga brood halen bij het supermarktje om de hoek en we rijden op tijd. Via Reims naar Montcornet. Dan het laatste stukje Frankrijk langs de Maas naar Dinant Mareuil sur Ayover de toeristische route. Om half 1 rijden we België in. We volgen de Maas tot aan Namen. Hier is het nog maar 18˚C. Net buiten Namen schiet de turboslang met een plof los. Mark zet hem weer netjes vast en de gaan weer verder. Via gele weggetjes gaan we naar het noorden door Tienen, naar Nederland, waar we in Bergeijk bij Loek en Els, na een gezellig avondje, op de oprit overnachten.
Zaterdag 5 augustus:
Na het opstaan halen we gelijk de bedden even af, zodat die thuis gelijk de wasmachine in kunnen. Dan gaan we het heerlijk zelfgebakken brood en gekookte eitjes van Loek opeten. Tegen 12 uur zijn we thuis.
We hebben in totaal 2780 km gereden.

koe

Koe geschiderd n.a.v. de koeien die we tegen kwamen in Frankrijk.